Wat is Shiatsu?

Shiatsu voor paarden is een Japanse massage gebaseerd op acupunctuurpunten. Shiatsu massage helpt blokkades en klachten op te sporen en die rechtstreeks te behandelen. Al masserend met vingers en handen wordt het gehele lichaam van het paard bewerkt om deze in balans te brengen of te houden. De techniek kan toegepast worden op sportpaarden, recreatiepaarden, en pony's. Shiatsu kan op meerdere manieren helpen om de gezondheid van je paard te verbeteren en bijdragen aan betere (sport)prestaties. Het kan zowel preventief, klacht gericht, of ter ondersteuning van een behandeling door de dierenarts ingezet worden. 

Omdat Shiatsu een holistische complementaire geneeswijze is, is deze uitermate geschikt om op alle paarden toe te passen.

Tijdens een Shiatsu behandeling wordt er gewerkt met energie, welke door denkbeeldige kanalen in het lichaam stroomt. Het Chinese woord voor energie is "Chi". De ‘Chi’ is de levensenergie die door elk levend wezen stroomt via energiebanen, die ‘Meridianen’ genoemd worden. Deze meridianen zijn energetisch nauw verbonden met de organen in een lichaam.

Deze zogenaamde meridianen lopen symmetrisch over beide zijden van het lichaam. Je kunt ze voorstellen als rivieren waar water door stroomt. Mocht er in de stroom een obstakel voorkomen, door ziekte, stress, trauma of andere factoren van buitenaf, raakt het lichaam in onbalans. Hierdoor kan er op bepaalde punten te weinig energie komen en juist op andere plekken weer een teveel aan energie te ontstaan. Het evenwicht kun je, door het uitoefenen van druk en bepaalde technieken op betreffende meridianen en/of punten, weer herstellen en daardoor wordt de "Chi" gestimuleerd. Hoe vrijer de "Chi"kan stromen, hoe meer balans, hoe gezonder het dier.

Mijn opleiding tot Shiatsu Practitioner, heb ik van september 2016 tot en met december 2017 gevolgd bij Evy Macquoy van Equina in België.

Haar uitleg over "Wat is Shiatsu?,  kun je hier lezen en neem vooral een kijkje op haar website, het is de moeite waard.

Wat is Shiatsu voor paarden?